H φετινή αφίσα της Διοργάνωσης σας καλωσορίζει στο Zagori Mountain Running 2019 παρέα με την ξεχωριστή και εντυπωσιακή πανίδα του Ζαγορίου. Το Ζαγόρι, δεν είναι μόνο η πετρόκτιστη αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά ένα σπάνιο περιβάλλον, μοναδικό από πλευράς βιοποικιλότητας.

Το εικαστικό της αφίσας, με τη συμμετοχή και παρουσία των ειδών της πανίδας και του οικοσυστήματος, που συναντούμε στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, στη Χαράδρα του Βίκου και στα μονοπάτια του Ζαγορίου, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία της βιοκοινότητας: «weak or strong, clever or simple, we are all brothers». Με τον ηχηρό συμβολισμό του George Orwell, από το έργο του «Η Φάρμα των Ζώων», το Zagori Mountain Running αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνοντας τον ατομικό στόχο κάθε αθλητή, επιβραβεύοντας τη συμμετοχή, την προσπάθεια, τη νίκη, μέσα από 4 κορυφαίους αγώνες: 10km, 21km, 44km & 80km, χωρίς να αφήνει θεατές τα παιδιά και τους εφήβους, σε ένα «δύσκολο» αλλά ιδιαίτερα προικισμένο τόπο, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα η πανίδα του Ζαγορίου αντανακλά πάνω από 60 είδη θηλαστικών με πιο σημαντικά την αρκούδα, το λύκο, τις αλεπούδες, τους λαγούς και τα ζαρκάδια. Στα πιο σπάνια και προστατευόμενα συγκαταλέγονται το βαλκανικό αγριόγιδο, ο αγριόγατος, το δασοκούναβο και η βίδρα. H ορνιθοπανίδα της περιοχής, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, απαρτίζεται από ένα σύνολο 180 πτηνών, με βασικούς πληθυσμούς τα αρπακτικά. Εδώ κατοικεί ο Ασπροπάρης γύπας, ο μικρότερος και περισσότερο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη, αλλά και ο Χρυσαετός, ο Σταυραετός και το Χρυσογέρακο. Η παρουσία Δρυοκολαπτών και του Μαυροπελαργού είναι αξιόλογη, ενώ αλπικοί τρίτωνες κάνουν την εμφάνισή τους στη Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Το Zagori Mountain Running διαχειρίζεται με υπευθυνότητα το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς και τις περιοχές του Ζαγορίου που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου, την Περιφέρεια Ηπείρου και τις τοπικές Αρχές.