[column width=”1/3″ title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
[push h=”30″]
[/column]
[column width=”2/3″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]
H περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Στο χώρο κυριαρχούν τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου: η Τύμφη, ο Σμόλικας, η Τραπεζίτσα και η Νεμέρτσικα, καθώς και άλλα μικρότερα. Τα ποτάμια της περιοχής ανήκουν σχεδόν εξολοκλήρου στη λεκάνη απορροής του Αώου και εκτός από αυτόν περιλαμβάνουν τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.
Η πολυσύνθετη μορφολογία της περιοχής Βίκου – Αώου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, τον παρατηρητή, τον πεζοπόρο, τον ερευνητή με τα βαθειάφαράγγια, τις απότομες ορθοπλαγιές, τις λιθολογικές διαφοροποιήσεις και τις χρωματικές παραλλαγές των πετρωμάτων, την ποικιλία της βλάστησης ανάλογα με τη μεταβολή του υψομέτρου και του υποβάθρου και την αφθονία των επιφανειακών και πηγαίων νερών. Είναι ένας χώρος με πλούσια γεωλογική ιστορία και αφθονία εξαιρετικών γεωτόπων που οι φυσικές διεργασίες δημιούργησαν. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που συνθέτουν τη γεωλογική δοµή είναι ιζηματογενή και μαγματικά πετρώµατα που ανήκουν στη γεωτεκτονική ενότητα της Ιόνιας ζώνης, στη ζώνη της Πίνδου και στο οφιολιθικό κάλυμμα της Πελαγωνικής.
Στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου υπάρχουν σημαντικοί χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και κυρίως πολλά μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία. Ως παραδοσιακοί είναι χαρακτηρισμένοι οι μισοί σχεδόν οικισμοί της περιοχής, και όλοι τους διαθέτουν αξιόλογα, από αρχιτεκτονική άποψη, κτίσματα. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα θρησκευτικά μνημεία, όπως ναοί εντός και γύρω από τους οικισμούς της περιόδου από τον 16ο έως τον 19ο αι. καθώς και μοναστήρια χτισμένα σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, όπως οι μονές Σπηλιώτισσας, Ρογκοβού και Σουδενών στο Ζαγόρι, αλλά και Στομίου, Μολυβδοσκέπαστης και Κλαδόρμης στην Κόνιτσα. Αναπόσπαστο κομμάτι του οικιστικού δικτύου της περιοχής και άριστο δείγμα της προβιομηχανικής τεχνολογίας και των Ηπειρωτών μαστόρων αποτελεί το πλήθος των διατηρημένων πέτρινων τοξωτών γεφυριών, όπως το γεφύρι του Κόκορου στο Ζαγόρι και του Αώου στην Κόνιτσα.
[/column]
Όλα τα βουνά της περιοχής του Γεωπάρκου έχουν συμπεριληφθεί, χάρη στη μεγάλη οικολογική και αισθητική τους αξία, στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου. Πολλές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές οδηγούν στις μεγάλες κορυφές του Σμόλικα, της Τύμφης, της Νεμέρτσικας και όλων των υπόλοιπων βουνών της περιοχής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαράδρες του Αώου και του Βίκου, ενώ τα νερά των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη ενδείκνυνται για υδάτινες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ. Επίσης η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρες της αθλητικής σπηλαιολογίας, της αναρρίχησης και της παρατήρησης της χλωρίδας και της άγριας πανίδας.
Όπως όλα τα ελληνικά Γεωπάρκα έτσι και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού (European Geopark Network – EGN) και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Global Geopark Network – GGN), τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση όλων ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco».
Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. είναι ο αναγνωρισμένος από το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων Φορέας Διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου. Με στόχο την ολοκληρωμένη και αποτελεσματικότερη ανάδειξη και διατήρηση του Γεωπάρκου, η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. συνεπικουρείται από το Ινστιτούτο Γεωλογικώνκαι Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού Ηπείρου και τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου (Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου), μέσω της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου (Ε.ΔΙ.Α.ΓΕ) Βίκου – Αώου, η οποία συστάθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.)
Πλατεία Πύρρου & Μ. Αγγέλου 1, 45332 Ιωάννινα
Τηλ. 26510- 33686, 83087, Email: epirus@epirussa.gr
(Αρμόδιοι για θέματα επικοινωνίας: Χ. Παπαϊωάννου, Γ. Κιτσάκη)
www.vikosaoosgeopark.com
Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου σε αριθμούς:
Έκταση: 1.200 km2, Κάτοικοι: 8.000
Ελάχιστο υψόμετρο: 400m, Μέγιστο υψόμετρο: 2637m
Επίσημα καταγεγραμμένοι Γεώτοποι: 46
Θεσμοθετημένες Προστατευόμενες Περιοχές (Εθνικοί Δρυμοί και Εθνικά Πάρκα): 2
Περιοχές Δικτύου Natura 2000: 7
Κηρυγμένα Μνημεία (αρχαία, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, νεότερα): 300
Χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί: 23
Βιοποικιλότητα (σε αριθμούς ειδών): Χλωρίδα: >1700, Θηλαστικά: 60, Πτηνά: 160, Ερπετά: 21, Αμφίβια: 10, Ιχθείς: 12.