Χρήσιμες Πληροφορίες

Όλες οι βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείτε!

Πώς να έρθετε στο Ζαγόρι

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις 2 βασικές διαδρομές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προς το Τσεπέλοβο (όπου και γίνεται η έναρξη των αγώνων):

Διαμονή

Η οργανωτική επιτροπή του “Zagori Mountain Running” προκειμένου να διευκολύνει τους αθλητές, οι οποίοι αναζητούν δωμάτια για το τριήμερο των αγώνων, κάνει γνωστό ότι η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου η οποία είναι υποστηρικτής φιλοξενίας της Διοργάνωσης, θα τους παρέχει κάθε πληροφορία αναφορικά με τα καταλύματα που έχουν διαθεσιμότητα καθώς και τις προσφερόμενες τιμές.

Τι να δείτε

Το Ζαγόρι από μόνο του αποτελεί αξιοθέατο. Υπάρχουν όμως κάποια ξεχωριστά σημεία που αξίζει να προσέξετε ιδιαίτερα. (πρόσβαση εφικτή και με ΙΧ). 

Βασικός οδηγός –top 10- για το Ζαγόρι.

  • Το φαράγγι του Βίκου. Με μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες. To φαράγγι μπορείτε να το απολαύσετε από τη θέση «Οξυά» κοντά στο Μονοδένδρι με εντυπωσιακή θέα, ενώ στη διαδρομή θα συναντήσετε το «πέτρινο δάσος» (βραχώδεις σχηματισμοί με επάλληλα οριζόντια στρώματα πέτρας). Συγκλονιστική είναι η θέα από τη θέση «Μπελόη» στο Βραδέτο.
  • Η Παναγία Σπηλιώτισσα, σκαρφαλωµένη σε βράχια µεταξύ Αρίστης και Παπίγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη, που μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα με τα κρυστάλλινα νερά του. Χαρακτηριστικό της το ξυλόγλυπτο τέµπλο με την άριστη τεχνική.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη στους Κήπους, με τα 40.000 είδη της καθηµερινής ζωής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα.
    Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:30-14:00.
  • Τα 100+ Γεφύρια της περιοχής. Από τα πιο σηµαντικά αυτά του Πλακίδα (ή Καλογερικό) το µοναδικό τρίτοξο, κοντά στους Κήπους, και του Νούτσου (ή Κόκκορου), στο Κουκούλι. Ακόμη η γέφυρα του Μίσιου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα και το γεφύρι του Βοϊδομάτη κάτω από το οποίο περνούν καταπράσινα τα νερά, είναι άλλα δύο γεφύρια που δεν πρέπει να χάσετε.
  • Το Μουσείο Χλωρίδας κα Πανίδας του Λαζαρίδη στο Κουκούλι, με τα 1.240 διαφορετικά είδη φαρµακευτικών φυτών και βοτάνων. Φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής του Ζαγορίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς «βικογιατρούς». Πρόκειται για γιατρούς του Ζαγορίου που κατασκεύαζαν θεραπευτικά «φάρμακα» από τα φυτά της ευρύτερης περιοχής του Βίκου.
    Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη- Κυριακή
  • Η Δρακόλιμνη Γκαμήλας, μία από τις τρεις αλπικές λίμνες της χώρας μας στην οποία θα φτάσετε από το Μικρό Πάπιγκο με πεζοπορία πέντε ωρών. Στη διαδρομή, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, μπορείτε να θαυμάσετε και το σπηλαιοβάραθρο “Προβατίνα”, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο.
  • Η Μονή της Αγίας Παρασκευής (1412) στο Μονοδένδρι, που κτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου.
  • Οι φυσικές κολυµπήθρες (ή «οβίρες») είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές. Το συγκεκριμένο ρέμα προέρχεται από την δυτική κορυφή της Τύμφης, δηλαδή τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.
  • Η Μονή Ρογκοβού (11ος αι.) κοντά στο Τσεπέλοβο, µε το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο και τις τοιχογραφίες του 1765.
  • Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Μονοδένδρι. Στεγάζεται στο αρχοντικό Πανταζή και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις.
  • Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι, η οποία αποτελεί Τμήμα του Ριζαρείου Ιδρύματος των μεγάλων Εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. Σκοπός της Σχολής είναι η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών. (www.rizarios.eu)
  • «Σκάλα» Βραδέτου με τα 1.200 πέτρινα σκαλιά. Η «Σκάλα», το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου, κατασκευάστηκε το 1328 και μέχρι το 1970 αποτελούσε το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του Καπεσόβου και του Βραδέτου. Η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά, ενώ παρόμοια καλντερίμια συναντούμε στη Βίτσα (ενώνει τη Βίτσα με το Κουκούλι) και στο Κουκούλι (ενώνει το Κουκούλι με τους Κήπους).