Πώς να έρθετε στο Ζαγόρι

Από Αθήνα

Αθήνα Κήποι Διαδρομή

Από Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη Κήποι

Διαμονή

Η οργανωτική επιτροπή του «Zagori Mountain Running» προκειμένου να διευκολύνει τους αθλητές οι οποίοι αναζητούν δωμάτια για το τριήμερο των αγώνων, κάνει γνωστό ότι η Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου η οποία είναι υποστηρικτής φιλοξενίας της διοργάνωσης, θα τους παρέχει κάθε πληροφορία αναφορικά με τα καταλύματα που έχουν διαθεσιμότητα καθώς και τις προσφερόμενες τιμές.

Οσοι λοιπόν επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Ελένη Παγκρατίου στο τηλέφωνο: 6944394193.

Τι να δείτε

Το φυσικό τοπίο από μόνο του αποτελεί αξιοθέατο, αφού αν επιλέξετε να περιηγηθείτε είτε με τα πόδια, είτε με αυτοκίνητο η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Συνοπτικά, τα top σημεία του Ζαγορίου για εσάς και τους συνοδούς σας είναι:

 • Το φαράγγι του Βίκου. Με μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες διαδρομές με διάρκεια περίπου πέντε ώρες. Για τους λιγότερο τολμηρούς η θέα στο φαράγγι από τη θέση Οξυά κοντά στο Μονοδένδρι είναι απλώς συγκλονιστική, ενώ στη διαδρομή θα συναντήσετε και το «πέτρινο δάσος», που είναι βραχώδεις σχηματισμοί με επάλληλα οριζόντια στρώματα πέτρας. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η θέα στο φαράγγι από τη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο.
 • Η Παναγία Σπηλιώτισσα, σκαρφαλωµένη σε βράχια µεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη, που μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα με τα κρυστάλλινα νερά του. Χαρακτηριστικό της το ξυλόγλυπτο τέµπλο με την άριστη τεχνική.
 • Τα 40.000 είδη της καθηµερινής ζωής του Ζαγορίου στο Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη, στους Κήπους. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα.
  Ανοιχτά: Δευτ.-Παρ. 08:30-14:00.
 • Τα πάνω από 100 γεφύρια της περιοχής. Από τα πιο σηµαντικά αυτά του Πλακίδα (ή Καλογερικό) το µοναδικό τρίτοξο, κοντά στους Κήπους, και του Νούτσου(ή Κοκκόρου),στο Κουκούλι. Τη γέφυρα του Μίσιου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα και το γεφύρι του Βοϊδομάτη κάτω από το οποίο περνούν καταπράσινα τα νερά του.
 • Τα 1.240 διαφορετικά είδη φαρµακευτικών φυτών και βοτάνων στο Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Λαζαρίδη στο Κουκούλι. Φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής του Ζαγορίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς «βικογιατρούς». Πρόκειται για γιατρούς του Ζαγορίου που κατασκεύαζαν θεραπευτικά μαντζούνια από τα φυτά της ευρύτερης περιοχής του Βίκου.
  Ανοιχτά: Τετάρτη- Κυριακή
 • Τη Δρακόλιμνη Γκαμήλας, μία από τις τρεις αλπικές λίμνες της χώρας μας στην οποία θα φτάσετε από το Μικρό Πάπιγκο με πεζοπορία πέντε ωρών. Στη διαδρομή, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, μπορείτε να θαυμάσετε και το σπηλαιοβάραθρο Προβατίνα, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο.
 • Τη Μονή της Αγίας Παρασκευής(1412) στο Μονοδένδρι, που είναι γαντζωµένη στο χείλος του γκρεµού της χαράδρας του Βίκου.
 • Οι φυσικές κολυµπήθρες (ή «οβίρες») στο φαράγγι που δηµιουργεί το στένεµα του ρέµατος Ρογκοβού, 500 µ. από το Μικρό Πάπιγκο. Σε 2′ ακολουθώντας το µονοπάτι θα συναντήσετε τις πρώτες. Στις φυσικές «πισίνες» που δηµιουργούνται µε κρύο, τρεχούµενο νερό, οι ντόπιοι αλλά και εσείς μπορείτε το καλοκαίρι να κάνετε µπάνιο και βουτιές!
 • Η Μονή Ρογκοβού (11ος αι.) έξω από το Τσεπέλοβο µε το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο και τις τοιχογραφίες του 1765.
 • Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Μονοδένδρι. Στεγάζεται στο αρχοντικό Πανταζή και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις με θέματα που σχετίζονται με τον χώρο των Βαλκανίων και τη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι όπου ιδρύθηκε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και πρόκειται για μια σχολή παραδοσιακών τεχνών (ταπητουργίας, υφαντικής και κεντητικής), όπου φοιτούν νεαρές μαθήτριες της περιοχής. Η σχολή διαθέτει εργαστήριο παραγωγής όπου εργάζονται απόφοιτες της σχολής, καθώς και εκθετήριο όπου εκτίθενται προς πώληση τα δημιουργήματά τους.
 • Τα 1.200 πέτρινα σκαλιά στο Βραδέτο. Η περίφηµη «σκάλα» µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά, ενώ παρόµοιες είναι και αυτή της Βίτσας (την ενώνει µε το Κουκούλι) και εκείνη του Κουκουλίου (το ενώνει µε τους Κήπους).